Skip to main content
Fermieri romani

40 de miliarde de euro, plătiți fermierilor prin softul creat de SIVECO TECHNOLOGY

Peste 40 de miliarde de euro au fost plătiți fermierilor români în perioada 2008-2022 prin intermediul softului dedicat creat de SIVECO TECHNOLOGY  pentru Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA), potrivit datelor oficiale.

 

Programul informatic IACS, de gestionare și administrare a fondurilor europene pentru agricultură, a făcut practic posibilă absorbția aproape totală a banilor europeni, într-un procent de 98%. Astfel, agricultura a devenit domeniul cel mai performant în materie de absorbție a fondurilor, cu mult înaintea tuturor celorlalte domenii.

 

Softul, destinat tuturor fermierilor români, a fost o precondiție pentru aderarea României la Uniunea Europeană, este utilizat de aproximativ 5.000 de angajați APIA și gestionează cererile de subvenții depuse de aproximativ 790.000 fermieri. Programul informatic APIA este unul extrem de complex, iar particularitățile României (mai ales fragmentarea ridicată a terenurilor agricole) l-au făcut printre cele mai dificile din Europa. Cu toate acestea, implementarea lui la timp de către echipele tehnice ale SIVECO din care au făcut parte în anumite momente până la 200 de specialiști cu înaltă specializare a fost făcută într-un timp record, de circa 1 an de zile.

 

„Soluţia software dezvoltată de echipa SIVECO pentru APIA este cel mai complex sistem IT din România și unul din cele mai performante sisteme similare de la nivel european. Oricând România, prin eficiența ridicată a acestui sistem informatic, poate reprezenta un model la nivel european, pentru state care lucrează cu programe necompetitive sau pentru state care doresc să adere la Uniune în viitor. Și dacă această situație era și la PNRR, țara noastră arăta cu totul altfel”, a declarat Gabriel LOSPA, Director General al companiei SIVECO TECHNOLOGY.

Puteți urmări povestea softului APIA aici.

 

Programul SIVECO TECHNOLOGY gestionează, între altele: primirea cererilor de plată, identificarea parcelelor agricole, autorizarea plăților pe fermă, executarea plăților către fermieri, controlul calității și auditul plăților, gestiunea schemelor de comerț exterior.

 

Cu peste 1.200 de algoritmi, 7 componente de bază, formate la rândul lor din peste 80 de module principale, soluția APIA cuprinde Sistemul de înregistrare a fermierilor, Sistemul integrat de administrare şi control (IACS - Integrated Administration and Control System), Sistemul de identificare a parcelelor agricole, Sistemul financiar – contabil și Sistemul de gestiune a documentelor, Sistemul de gestiune a schemelor de reglementare a pieţei și cel de gestiune a măsurilor pentru dezvoltare rurală.

 

În 2015, în urma reformei Politicii Agricole Comune, programul pentru APIA a fost refăcut, având în vedere creșterea substanțială a numărului de scheme de plată, de la 8 ajungând în acest moment la peste 100.

 

Sistemul IT dezvoltat de SIVECO TECHNOLOGY a dobândit din partea comunității IT recunoaștere internațională, primind premiul European IT Excellence Awards la categoria Vertical Market, în 2010.